Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Καταγγελία κατεδάφισης Αγ.Αικατερίνης

Καταγγελία για την κατεδάφιση του ιερού ναού Γερανιού Αγίας Αικατερίνης
Την καταστροφή του ιερού ναού της Αγίας Αικατερίνης στο κατεχόμενο Γεράνι στην Καρπασία, κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, Στέλιος Περδίκης και ο Βυζαντινολόγος, Χαράλαμπος Χοτζάκογλου κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για παρουσίαση της έκδοσης «Τα θρησκευτικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής».
Ο ναός ισοπεδώθηκε, όπως διευκρίνισε ο κ. Χοτζάκογλου, τον περασμένο Μάιο και, σύμφωνα με αναφορές Τ/κ κατοίκων της περιοχής, στόχος ήταν «να χρησιμοποιηθούν ως μπάζα σε χωματουργικές εργασίες, για κτίρια που χτίζονται σήμερα στο Τρίκωμο».
Αυτά τα πράγματα, είπε, συμβαίνουν την ώρα που έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία για λύση του Κυπριακού, ενώ έχει καταρτιστεί και Τεχνική Επιτροπή για θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεν είναι ο μόνος ναός που ισοπεδώνεται επί σκοπού, πρόσθεσε, επισημαίνοντας παλαιότερες καταγγελίες για καταστροφή του ναού της Παναγίας Αβγασίδας στη Μια Μηλιά, «όμως δεδομένου ότι αυτή η πράξη συμβαίνει σήμερα, δεδομένου και του πολιτικού κλίματος, λαμβάνει μια διαφορετική διάσταση και οδηγεί σε μια απογοήτευση για το τι μέλλει γενέσθαι», είπε.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε από την πλευρά του ότι το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, τους οποίους έχουν ενημερώσει και για την περίπτωση του ναού της Αγίας Αικατερίνης. «Πολλά στοιχεία που έχουν χρησιμοποιήσει, τα έχουν πάρει από το Μουσείο», πρόσθεσε.
Επεξηγώντας φωτογραφίες τις οποίες έδειχνε, ο κ. Χοτζάκογλου επεσήμανε ότι ο ναός είχε καταγραφεί από το πρόγραμμα καταγραφής θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, το οποίο η Ιερά Μονή Κύκκου έθεσε σε εφαρμογή με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων πριν από πέντε χρόνια. Οι πληροφορίες για την κατεδάφιση του ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Γεράνι, το οποίο βρίσκεται 27 χλμ βορείως της κατεχόμενης Αμμοχώστου, λήφθηκαν πριν από λίγες ημέρες και προς επιβεβαίωση άτομα της Μονής επισκέφθηκαν πριν τρεις ημέρες την περιοχή και φωτογράφησαν το σήμερα μπαζωμένο μέρος στο οποίο ήταν χτισμένος ο ναός.
Πίσω από την εκκλησία, που χτίστηκε στην είσοδο του χωριού, υπήρχε και κοιμητήριο το οποίο επίσης έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ο μαντρότοιχος που περιέκλειε το κοιμητήριο.
Ο Βυζαντινολόγος τόνισε ότι ήδη ο ναός, ο οποίος ανάγονταν τουλάχιστον στην εποχή της τουρκοκρατίας, βρισκόταν σε κακή κατάσταση, καθώς δεν συντηρούνταν. Είχε βεβηλωθεί το 1974, είχαν κλαπεί εικόνες, τα ιερά σκεύη, πόρτες, παράθυρα και η ηλεκτρονική εγκατάσταση, αλλά διατηρούσε το κωδωνοστάσιο με την καμπάνα και το σταυρό. Η οροφή του ναού είχε πέσει και παρουσίαζε ρωγματώσεις στους τοίχους, ενώ οι πλαϊνοί τοίχοι παρουσίαζαν απόκλιση από τον κάτω άξονά τους.
«Το μνημείο αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό για την αρχαιολογική εξέλιξη στην Κύπρο επί τουρκοκρατίας γιατί διασώζει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία για την επίδραση των γοτθικών μνημείων πάνω στην αρχιτεκτονική της περιόδου εκείνης», είπε.
Στο κατεχόμενο Γεράνι υπάρχουν άλλοι τρεις ναοί, του Αγίου Γεωργίου, που είναι σχεδόν ερείπιο - όπως είπε ο Βυζαντινολόγος – το παρεκκλήσι της Ευαγγελίστριας που είναι ερειπωμένο και ο ναός του Αγίου Μάμαντος, που έχει μετατραπεί σε τζαμί. Ο κ. Χοτζάκογλου έκανε αναφορά και σε είδηση του ΚΥΠΕ το 1996, σε δημοσίευμα τότε της τ/κ εφημερίδας Κίπρις, σύμφωνα με το οποίο οι νυν κάτοικοι του κατεχόμενου Γερανιού διαμαρτύρονταν για την επικινδυνότητα της ερειπωμένης εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου