Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Μήνυμα Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ως εκλεγμένοι Κοινοτάρχες και Κοινοτικά Συμβούλια των κατεχόμενων κοινοτήτων της Κύπρου θεωρούμε από την αρχή ως πρωταρχικό μας στόχο να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ενίσχυση του κοινού αγώνα για δίκαιη, βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος.
Προς επίτευξη του στόχου αυτού, κρίναμε ότι έχουμε υποχρέωση, υπό την ιδιότητα μας ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των κατεχόμενων κοινοτήτων, να εργαστούμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για τη διατήρηση της οντότητας και της συνοχής των κοινοτήτων μας με στόχο τη συντήρηση άσβεστης της φλόγας της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες.
Έχουν ήδη παρέλθει τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια χωρίς η πολυπόθητη λύση να επιτυγχάνεται, παρά τις προσπάθειες της δικής μας πλευράς και ανεξάρτητα από την δική μας καλή θέληση και συνεχή επιδίωξη. Οι κοινοτάρχες και οι κάτοικοι των κατεχόμενων κοινοτήτων διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Παράλληλα όμως, πιστεύουμε ότι για να μπορέσουμε οι πρόσφυγες να κρατηθούμε και να αντέξουμε στον τιτάνιο αυτό αγώνα είναι ανάγκη να μας δοθούν τα απαραίτητα εφόδια για μια καλύτερη γενικά ποιότητα ζωής.     
Γνωρίζουμε εάν χάσουμε την πίστη μας στο δίκαιο του αγώνα μας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μειώσουν τις αντοχές μας και κάμψουν τις αντιστάσεις μας, η κατάληξη θα είναι οδυνηρή.
Με αυτά τα συναισθήματα και με αγωνιστικότητα, θα διεκδικούμε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, των εποίκων και την επιστροφή των προσφύγων στις πόλεις και στα χωριά μας, εκεί που βρίσκεται η πολιτιστική κληρονομιά μας, οι τάφοι των προγόνων μας.
Δικαιωματικά θα απαιτούμε τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και των ατομικών ελευθεριών, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και σεβασμό προς τους εγκλωβισμένους μας, την προστασία και κατοχύρωση των κατεχομένων περιουσιών στη βάση των προνοιών του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνούς Δικαίου.

Αγαπητοί,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση του 21ου αιώνα, της εποχής της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αναζητήσει νέες επιλογές στην αναπτυξιακή της πορεία. Το νέο όραμα ανάπτυξης πρέπει να επικεντρώνεται στην εφαρμογή μιας σύγχρονης ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα πυροδοτεί την ανάπτυξη της οικονομίας μας, θα δημιουργεί νέες διεθνείς συμμαχίες και θα συντελεί στην ενδυνάμωση της ασφάλειας, αλλά και της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.
Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο γίγνεσθαι, και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, διαρκούσης της τουρκικής κατοχής, ζητούμε από την Κυβέρνηση αλλά και από τους υποψήφιους Προέδρους να εξαγγείλουν μέτρα για πραγματική αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων. Την ίση κατανομή βαρών, μεταξύ του Κυπριακού λαού. Και αναπλήρωση της απώλειας εισοδημάτων των προσφύγων, που προκύπτει από τις περιουσίες τους που ευρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.
Εάν δεν γίνει άμεσα, μια νέα μελέτη όσον αφορά την προσφυγική πολιτική που θα εμπλέκονται, οικονομολόγοι, νομικοί και τεχνοκράτες υπό την καθοδήγηση των πολιτών, τότε οι ελληνοκύπριοι θα σπεύδουν μαζικά με αιτήσεις ενώπιον της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, για να πουλήσουμε τις περιουσίες μας.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι είναι λάθος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για τη λύση του Κυπριακού λόγω του ότι η εικόνα που θα δοθεί προς τα έξω είναι ότι το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, μετατρέπεται σε θέμα αποζημιώσεων.
Οι συνομιλίες δεν θα μπορούν να διεξαχθούν, θέματα επιστροφής  δεν θα είναι εύκολο να υπάρξουν και το μήνυμα που θα δοθεί προς τα έξω είναι ότι δεν χρειάζονται πλέον πιέσεις προς την Τουρκία να φύγει από την Κύπρο. Στο τέλος της ημέρας, χωρίς υπερβολή, αυτό μπορεί να σημαίνει και παραμονή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πιστεύουμε, σε κάθε περίπτωση, η βάση της πολιτικής λύσης του Κυπριακού θα αδυνατίσει.
Για να αποτραπεί η προσφυγή στην επιτροπή ακινήτων της Τουρκίας, η εισήγηση μας είναι απλή, δίκαιη, ξεκάθαρη και εύκολη στην εφαρμογή της. Είναι ανάλογη της πρότασης, για τα «απροσπέλαστα» που τέθηκε σε εφαρμογή  το 1964 μετά τις δικοινοτικές ταραχές. Δηλαδή να αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, κάθε χρόνο, για την απώλεια χρήσης της περιουσίας τους.
Για να αρχίσει αμέσως ένα τέτοιο ταμείο να λειτουργεί, εισηγούμαστε, την τουρκοκυπριακή περιουσία που κατέχουν οι πρόσφυγες να πληρώνουν ενοίκιο, αφού θα αποζημιώνονται από την περιουσία τους στα κατεχόμενα, και όσοι άλλοι κατέχουν Τ/Κ περιουσία και δεν είχαν στα κατεχόμενα να την κρατήσουν και να πληρώνουν ενοίκιο εάν θέλουν.
Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη της κυπριακή οικονομίας στηρίχθηκε σε μικρό αριθμό τομέων, όπως είναι ο τουρισμός, η οικοδομική βιομηχανία, η χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων και οι σχετικές υποστηρίχτηκες υπηρεσίες (λογιστές, δικηγόροι). Σήμερα οι τομείς αυτοί δεν φαίνονται ικανοί να συνεχίσουν να στηρίζουν από μόνοι τους την ανάπτυξη, γι αυτό είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που να ενθαρρύνει την επέκταση σε νέους τομείς, όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα,
Η ύπαρξη φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιούργησε νέα δεδομένα, τα οποία αν τύχουν ορθής διαχείρισης, μπορούν να δώσουν λύσεις σε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Μεταξύ των λύσεων που θα πρέπει να δοθούν είναι και αυτή που σχετίζεται με την απώλεια των περιουσιών του προσφυγικού κόσμου στα κατεχόμενα.

Έχουμε πλήρη επίγνωση του οικονομικού κόστους που παραθέτει για την πολιτεία η αντιμετώπιση των προσφυγικών προβλημάτων και δεν επιθυμούμε καθοιονδήποτε τρόπο κατάρρευση της οικονομίας του τόπου. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, ότι η οριστική επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων θα επιτευχθεί μόνο με την τελική και δίκαιη λύση του εθνικού μας θέματος. Όμως πιστεύουμε ότι η πολιτεία μπορεί και πρέπει να αγγίζει άμεσα αυτά τα προβλήματα.
Ευελπιστούμε ότι η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα μελετήσει σοβαρά και υπεύθυνα τα προβλήματα και θα τροχοδρομήσει προγραμματισμένα την επίλυση τους, μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια.
Για όσο χρόνο τα προβλήματα αυτά, παραμένουν άλυτα, θα υφίσταται σοβαρό θέμα ανισότητας και αδικίας σε βάρος των προσφύγων, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ελπίζουμε ο επόμενος πρόεδρος να είναι ένας χαρισματικός ηγέτης και να επιλέξει σοφούς συνεργάτες, να λάβουν αναγκαία διορθωτικά μέτρα, για να ικανοποιηθεί το περί κοινωνικής δικαιοσύνης αίσθημα του Κυπριακού λαού.
Αν δεν είμαστε δίκαιοι μεταξύ μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητούμε δικαιοσύνη από τους ξένους.   



Ανδρέας Πέτρου
Κοινοτάρχης Γερανίου    
Πρόεδρος Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων         


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου